Çanakkale pdf – Yandex indir

tarafından
33
Çanakkale pdf – Yandex indir

1915’te Çanakkale Savaşı’nda bizzat bulunmuş bir Amerikan yüzbaşısı olan Granville Roland Fortescue’nin yazdığı bu kitap, savaşa ilişkin kendi yaşadıklarını, edindiği bilgileri, görüşlerini ve yorumlarını kaleme almış olduğu bir eserdir. Savaşla doğrudan ilgili bir yönetici ya da herhangi bir çıkar sahibi olmaması nedeniyle, savaşı oldukça tarafsız bir şekilde aktarmış olduğu kabul edilebilir.
Savaşa bir süre katılmış olan yazar, savaşı yöneten İngiliz yetkililerin hatalı savaş stratejilerini ve bu yüzden meydana gelen büyük can kayıplarını nasıl gizlediklerini, Gelibolu Yarımadası’nın zor coğrafyasını ve Balkan Savaşı’nda kötü komuta edildikleri için başarısız olmuş, ancak cesur vatanı ve dini için ölmeye hazır Türk askerlerinin hafife alınmasının nasıl pahalıya mal olduğunu örnekler vererek anlatmıştır. Savaşı yönetenlerin siyasi ve askeri hedefleri doğrultusunda basını sansürleyerek hatalarının duyulmasını önlemekle kalmayıp, savaş muhabirlerinin Avrupa’ya gönderdiği günlük raporlara da müdahale etiklerini ve savaşın bir kahramanlık destanı gibi anlatılmasını sağladıklarını belirtmektedir. Örn. Sir Winston Churchill gerçeklerle ilgisi olmadığı halde, İngiliz Ordusu’nun Gelibolu Yarımadası’nda olağan üstü başarılarının çok yakın olduğunu haber vermiş, Atina, Amsterdam ve Roma’daki gazetelerde gerçekçi olmayan savaş başarıları yazılmış, gerçekler fark edilmemiştir.       
Prof.  Dr.  Neşe ATİK
 

Çanakkale isimli 88 sayfadan oluşan kitap ; Granville Roland Fortescue tarafından yazılmış ve CEREN YAYINCILIK VE KİTAPÇILIK yayınevinin 13.09.2023 tarihinde yayımlanmıştır.

Çanakkale pdf – Yandex indir Kitabımızı buradan indirebilirsiniz.