Nurbiye Uz Heykelle Yaşam pdf – Yandex indir

tarafından
153
Nurbiye Uz Heykelle Yaşam pdf – Yandex indir

NURBİYE UZ KİMDİR? 19 Aralık 1973 Eskişehir doğumlu olan sanatçı, 1994 yılında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nden mezun olur ve aynı kurumda (1994) araştırma görevlisi olarak meslek hayatına başlar. 1996 yılında Heykel Anasanat Dalı’nda “Yüksek Lisans” ve 2002 yılında  “Sanatta Yeterlik/Doktora” eğitimini Anadolu Üniversitesi’nde  tamamlar. 2015 yılında “Doçent” ve Aralık 2020 yılında “Profesör” unvanı alır. Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nde Prof. Öğretim Üyesi ve dekan yardımcılığı görevini yürütürken 7 Mart 2021 tarihinde genç yaşta talihsiz bir ameliyat sonrasında aramızdan ayrılır.
Nurbiye UZ 150’den fazla ulusal ve uluslararası karma sergide yer alır. Ayrıca, eserleriyle yurt dışında birçok uluslararası sergi ve heykel sempozyumuna davetli sanatçı olarak katılır ve üniversitesini, ülkesini başarıyla temsil eder. Sanatçı; 4’ü yurtdışından (iki İspanya ve diğer ikisi İsviçre) olmak üzere 11 prestijli ödüle sahiptir. Yurt içinde ve yurt dışında müzelerde, kamu kuruluşlarında, özel koleksiyonlarda çok sayıda eseri bulunan sanatçının 5 kişisel sergisi, çok sayıda bilimsel araştırma ve yayınları vardır.
Fiziki güç’ gerektirdiğinden, daha çok erkek heykeltıraşların  çalıştığı büyük boyutlarda “açık alan-anıt heykel” alanında da Nurbiye UZ, bir kadın sanatçı olarak, Türkiye’nin ilkleri arasında yerini alır. Ülkemizde Başta “Şehit Hava Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel” ve “Atatürk ve Havacılar” olmak üzere çok sayıda anıtsal çalışmalara, anıtsal büstlere, rölyeflere ve dış mekan heykel uygulamalarına imza atmıştır.
Ayrıca; Nurbiye UZ, her türlü malzemenin kullanıldığı klasik anıt heykelleri ve taş-mermer yontuların ağırlıkta olduğu, soyutlamaya dayalı modern heykelleri eş zamanlı olarak yapabilmiş ender sanatçılardan biridir.
Cumhuriyet değerlerini benimseyen çağdaş, entelektüel aydın bir sanatçı olan Nurbiye UZ; duru, özgün ve sıra dışı bir kişiliktir. Maddi varlıkların, gösterişin, popülerliğin dışında kalarak sanatıyla var olabilmiş ve yaratıcı kimliğini eğitimci kişiliğine de yansıtmıştır. Onun hayalleri bu dünyada maddi varlıklarla sınırlandırılamaz. Ün, şöhret ve mutluluk peşinde koşmak kolaycılıktır, basittir. Her zaman yaşamı sorgulamak, onun hakkını vermek mücadeleyi göze almak gerekir.
Hazırlanan bu kitabın “Birinci Bölümünde” akademisyen, heykel sanatçısı, Nurbiye UZ’un eserleri ve eğitim anlayışı üzerine kaleme alınmış sınırlı sayıda yazılar yer alır. “İkinci Bölümde” açıklamalarıyla birlikte sanat eserlerine geniş bir şekilde yer verilir.
Nurbiye UZ yaşamını sanata vererek bu genç yaşında arkasında pek çok eser bırakmış, nice değerli öğrenciler yetiştirmiş, birçok kişiye öncülük etmiş, nitelikli eğitimci ve sanatçı kimliğiyle örnek olmuştur. Bundan böyle bıraktığı eserlerle insanları, kitleleri etkilemeye, ilham vermeye devam edecek,  geleceğe ışık tutacaktır.
 

Nurbiye Uz Heykelle Yaşam isimli 528 sayfadan oluşan kitap ; Ayfer Uz tarafından yazılmış ve DORLİON YAYINEVİ yayınevinin 12.09.2023 tarihinde yayımlanmıştır.

Nurbiye Uz Heykelle Yaşam pdf – Yandex indir Kitabımızı buradan indirebilirsiniz.