İktidar ve Beden pdf – Yandex indir

tarafından
16
İktidar ve Beden pdf – Yandex indir

İktidar kavramı hem sosyal ilişkiler bazında hem de siyasal zeminde tartışılan bir kavramdır. İktidarın yapısal özellikleri, kullandıkları araçlar dönemsel olarak değişmektedir. Geleneksel dönemlerde öldürme ve işkence yöntemlerini kullanan iktidar, modern dönemde hegemonik ve söylemsel özelliğini ön plana çıkarmaktadır. Geniş alana yayılan iktidarın bedene müdahalesi, beden-iktidar ilişkisini ortaya çıkarmaktadır. Modern hegemonik ve söylemsel özelliğe sahip yönetici devlet, bedenle ilgili olarak genelde nüfus üzerinde, özelde de kılık kıyafet üzerindeki denetimini geniş alana yaymıştır.

İktidar bu açıdan geniş bir alana yayılarak gündelik hayatımızı tamamen kontrole alma çabasında olmuştur. Bu amaçla da bedene müdahale etmiştir. Beden, toplum içinde sürekli müdahalelerle karşı karşıya kalabilmektedir. İktidar ve beden ilişkisinin ele alındığı bu çalışma gündelik hayat ilişkilerinden kılık kıyafete kadar birçok alanda etkili olan iktidar yapılarını çözümlemiştir. Örnek olması açısından da Türkiye’de bir beden politikası olarak başörtüsü sorunu ele alınmış, iktidarın bedene müdahale alanını olarak gördüğü örtünme yeni bir bakış açısıyla sunulmuştur.
 

İktidar ve Beden isimli 244 sayfadan oluşan kitap ; İbrahim Mavi tarafından yazılmış ve KİTAPYURDU DOĞRUDAN YAYINCILIK (KDY) yayınevinin 01.11.2023 tarihinde yayımlanmıştır.

İktidar ve Beden pdf – Yandex indir Kitabımızı buradan indirebilirsiniz.