Türkiye’de Su Yönetimi: Güneydoğu Anadolu Projesi Üzerine Bir Araştırma pdf – Yandex indir

tarafından
39
Türkiye’de Su Yönetimi: Güneydoğu Anadolu Projesi Üzerine Bir Araştırma pdf – Yandex indir

Su, evrendeki tüm canlı hayatı için vazgeçilemez, ikame edilemez düzeyde hayati öneme sahip olan doğal bir kaynaktır. Su; yaşamın ayrılmaz bir parçası olmasının yanı sıra sürdürülebilir tarım, endüstriyel üretim, hidroenerji, ulaşım, turizm vb. alanlarda da gelişmenin kaynağını oluşturmaktadır. Fakat günümüzde yaşanan gelişmelere bağlı olarak su sorunlarının nedenleri artmış, etki alanları genişlemiş, sonuçları daha fazla ülke ve canlı türünü etkilemeye başlamıştır. Bu bağlamda elinizdeki bu kitap, küresel anlamda yaşanan su sorunlarını ve etkilerini GAP Bölgesi özelinde incelemeyi amaçlamıştır. Kitapta öncelikle dünyadaki mevcut su potansiyeli, suyun kullanım alanları, yaşanan su sorunları ve nedenleri açıklanmıştır. Sonrasında tarihsel süreçte meydana gelen su sorunlarını çözmek adına, suyun nasıl ve kim tarafından yönetilmesi gerektiği tartışmalarında, su yönetiminde rol oynayan ulusal ve uluslararası kurum ve aktörlerin bu konudaki yaklaşımları ve faaliyetleri detaylı olarak anlatılmıştır.
GAP Bölgesi’nde su yönetimine ilişkin olarak ise GAP’ın uygulama sürecinde ortaya çıkan yasal, kurumsal ve toplumsal sorunların nedenlerini tespit etmek amacıyla bu konudaki tez, kitap, dergi, makale, plan, rapor vb. akademik eserler incelenmiştir. GAP Bölgesi’nde su yönetiminden sorumlu kurumlarda çalışanların Türkiye’de su yönetimine ve GAP’a yönelik tutumlarını ölçmek maksadıyla da anket uygulaması yapılmıştır. Böylelikle ulusal ve küresel boyutta yaşanan su yönetim sorunlarının Güneydoğu Anadolu Projesi’ne etkileri farklı boyutlarda bir bütün olarak incelenmiş ve çözümüne yönelik politika önerileri ortaya konulmuştur.
GAP sadece Bölge’nin değil aynı zamanda ulusal ve uluslararası alanda gelişmenin, barışın, huzurun ve toplumsal refahın oluşmasında da önemli bir proje olma potansiyeline sahiptir. Ülkemizde suya dayalı ilk ve en büyük entegre kalkınma projelerinin başında gelen GAP, uygulama sürecinde yaşanan çeşitli sorunlar nedeniyle kırk yılı aşkın süredir tamamlanamamıştır. Bu nedenle GAP’a olan siyasi ilginin tekrar artması ve oluşturulacak yeni kamu politikalarında GAP’a daha fazla önem verilmesi Bölge’nin ve ülkenin gelişmesi bakımından önem arz etmektedir. GAP’ta su yönetimine ilişkin süreç analizinin yapıldığı ve Türkiye’de su yönetimine ve GAP’a yönelik kamusal görüşün ortaya konulduğu bu eserde yer alan tespit ve önerilerinin, Türkiye’de ve GAP Bölgesi’nde su yönetimi konusunda geliştirecek plan, proje, politika ve akademik çalışmalara katkı sağlaması dileğiyle.
 

Türkiye’de Su Yönetimi: Güneydoğu Anadolu Projesi Üzerine Bir Araştırma isimli 439 sayfadan oluşan kitap ; Ömer Faruk Bilbay tarafından yazılmış ve PARADİGMA AKADEMİ YAYINLARI yayınevinin 22.05.2023 tarihinde yayımlanmıştır.

Türkiye’de Su Yönetimi: Güneydoğu Anadolu Projesi Üzerine Bir Araştırma pdf – Yandex indir Kitabımızı buradan indirebilirsiniz.